kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
24.01.2022.
Zbog velikog interesa produžujemo akcijske cijene godišnje analize do 31.01. - ostvarite 30% popusta!
21.01.2022.
Pročitajte predviđanja što nas očekuje u godini Tigra.
17.01.2022.
Zbog povećanog broja zaraženih virusom Covida, preferiramo kozultacije putem Skypa i e-maila.
12.01.2022.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui osobna analiza
09.01.2022.
Akcijske cijene godišnje analize u perodu od 10. do 24.01. ostvarite 30% popusta!
14.12.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui za ugodne božićne blagdane
01.12.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2022. godine
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
SAVJET ZA MJESEC SVIBANJ

Dragi prijatelji,

pred nama je topliji dio godine, period u kojem su dani duži, ima više sunčeve svjetlosti i mi pokušavamo što je češće moguće boraviti na otvorenom, u prirodi. Stoga ću u savjetu za mjesec svibanj napisati nekoliko feng shui pravila za uređenje vrtova i terasa.


Svaki vrt, okućnicu, terasu, pa i najmanji balkon možemo urediti prema pravilima feng shuia i pretvoriti ga u ugodno mjesto za druženje, ispijanje hladnih napitaka ili čitanje. Vanjski prostor je produžetak doma i direktno se reflektira na naš život. Najbitnije je postići harmoniju – količina namještaja i biljaka te njihove dimenzije trebaju odgovarati veličini prostora.

Najpovoljniji materijal za namještaj određuje se prema kompasnoj strani balkona ili terase. U slučaju da se prostor nalazi na zapadu, sjeverozapadu ili sjeveru najbolji izbor je metal; za istočne i jugoistočne prostore preporučuje se drvo ili bambus; za južne plastika; dok se kod jugozapadnih i sjeveroistočnih balkona osim kamena može odabrati plastika.


Uz namještaj, najbitniji element za ukrašavanje vanjskih prostora su naravno biljke. I kod biljaka trebamo paziti na količinu, a prilikom sadnje u vrtu svakako uzmite u obzir konačnu veličinu koju će biljka nakon nekoliko godina postići. Biljke simboliziraju element drvo, pa ih povezujemo s rastom i razvojem. Treba ih održavati zdravima, a kada počnu venuti svakako ih zamijenite.

Njegovane, zdrave biljke pomažu strujanju svježe, yang energije koja će doprinjeti povećanom blagostanju stanara. Osim toga, one predstavljaju dobru zvučnu barijeru od buke s ulice, a mogu i zakloniti naš prostor od neželjenih pogleda. Prilikom odabira cvijeća te ukrasnog i začinskog bilja pazite da biljke ne rastu prema dolje, da nemaju trnje i iglice te da imaju ovalne, zaobljene listove. Treba izbjegavati biljke oštrih listova koji izgledaju poput sablji (često prisutni kod palme i yuke) i kaktuse. Bonsai se po feng shuiu nikako ne preporučuje jer je on protivan prirodi.
Najpovoljniji materijali za posude su prirodni – glina, terakota i keramika.


Kod malih balkona i lođa potrebno je iskoristiti svaki dio, pa se rješenja obično nalaze širenjem u visinu. Za to su, osim visećih košara, iznimno povoljne stare niske ljestve, drvene ili metalne police te okomiti držači na koje možete postaviti lončanice. Staru policu ili namještaj obnovite novim premazom boje i na njega postavite biljke i ukrase. U žardinjere posadite biljke niskog rasta i začinsko bilje.

Kod većih terasa možete napraviti sanduke na kotačima u kojima je posađeno raznobojno mirisno bilje, te ga prema potrebi poput malog paravana pomicati po terasi. Sadnja u vrtu također ima nekoliko pravila. Osnovno pravilo je da se izbjegavaju ravne linije zasađenog bilja koje stvaraju strijele oštre energije. Umjesto pravocrtno, posadite biljke tako da tvore zaobljene, vijugave forme. Također je poželjna kombinacija biljaka različite visine kako bi se postigla dinamika koju povezujemo s yang komponentom.


Za zaklanjanje od jakog sunca i nepoželjnih pogleda koristimo visoke biljke, tende, roletne od bambusa ili pamučnog platna te drvene pergole uz koje ćemo zasaditi biljku penjačicu. Ogradu balkona možete ukrasiti ukrasnim rolooom od bambusa koji daje prirodniji izgled nego beton ili metalna ograda.

Roletne od pamučnih tkanina često ne omogućuju dovoljno strujanje zraka pa je praktičniji odabir roletna od bambusa ili drvenih dašćica kroz koje zrak puno lakše cirkulira.

Nije važno koliko je velik vaš vrt, balkon ili terasa. Važno je da i taj dio svojeg doma uredite kao ugodan i skladan prostor u kojem ćete s veseljem provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Zapušteni, zarasli vrtovi s prevelikim biljkama stvaraju ustajalu energiju koja loše djeluje na život stanara. Dolazi do stagnacije i otežanog kretanja prema naprijed. Balkoni pretvoreni u

skladišta, s puno starih nepotrebnih stvari imaju isti učinak kao i zapušteni vrtovi. Ukoliko u svojem vrtu imate šupu ili garažu, i nju je potrebno pospremiti te držati što urednijom. Ovakvi prostori često postanu odlagališta svega i svačega u kojima ni sami ne znamo što sve imamo. Sve to negativno djeluje na energiju koja prelazi u svoje negativne oblike i takva onda ulazi u naš dom. Stoga je bitno postići dobar feng shui vanjskih prostora.


Ukoliko želite naučiti kako primjeniti feng shui u vanjskim prostorima, pozivamo Vas na novi seminar u našoj ponudi "Feng shui za vrtove i balkone" koji će se održati u nedjelju 23. svibnja.


Do lipnja vas lijepo pozdravljam,

Vjera Tomaš