kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
24.01.2022.
Zbog velikog interesa produžujemo akcijske cijene godišnje analize do 31.01. - ostvarite 30% popusta!
21.01.2022.
Pročitajte predviđanja što nas očekuje u godini Tigra.
17.01.2022.
Zbog povećanog broja zaraženih virusom Covida, preferiramo kozultacije putem Skypa i e-maila.
12.01.2022.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui osobna analiza
09.01.2022.
Akcijske cijene godišnje analize u perodu od 10. do 24.01. ostvarite 30% popusta!
14.12.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui za ugodne božićne blagdane
01.12.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2022. godine
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
SAVJET ZA MJESEC KOLOVOZ

Dragi prijatelji,

nadam se da uživate u ljetu, da ćete barem dio vremena provesti na odmoru, u krugu vama dragih ljudi. Osim za odmor, mnogi ljetne mjesece koriste za obnavljanje svojeg doma. Često se po ljeti obnavlja boja na zidovima, rade sitni popravci, mijenja poneki komad namještaja ili čak rade veća renoviranja. Stoga sam u savjetu za mjesec kolovoz odlučila napisati nekoliko rečenica o djelovanju prostora na naše zdravlje.

 


Boje za zidove su smjese raznih komponenti od kojih su neke neopasne, ali neke druge mogu i štetno djelovati na zdravlje. U posljednje vrijeme sve je veći izbor tzv. ekoloških boja. To zapravo znači da se pokušavaju pronaći nove formule za proizvodnju boja koje nemaju u svojem sastavu opasne sastojke. Takve boje su skuplje od klasičnih, ali i ta razlika se sve više smanjuje. Ukoliko napravite računicu i na jednu stranu stavite razliku u cijeni, a na drugu troškove lijekova i liječničkih pregleda, uz činjenicu da zdravlje nema cijenu, vjerujem da će odluka o izboru ekološke boje biti laka.Osim boja za zidove, proizvođači nude i ekološke boje za drvo i metal (lakovi i lazure) te lakove za parkete. Njih ćete najlakše prepoznati po nazivu "vodeni". To znači da se smjesa sirovina potrebnih za proizvodnju boje nije otopila i razrjedila u sintetskom (uljnom, nitro, organskom) otapalu, nego u vodi. Razliku možete primjetiti i prilikom samog nanošenja boje jer neće biti onog neugodnog mirisa. Sintetska otapala hlape te iz premaza boje prelaze u zrak kojeg udišemo. Najnepovoljniji su proizvodi s nitro razrjeđivačem.


Ekološke odn. boje na bazi vode daju jednako kvalitetan premaz kao i klasične boje. Iako sam čula da neki parketari negoduju na nove vodene lakove za parkete i govore kako nisu dovoljno otporni na oštećenja, i na ovom području proizvođači su poboljšali svoje formule te su danas lakovi jednako kvalitetni kao i stari, s organskim otapalima.


Kvaliteta rasvjetnih tijela je također bitna, te vas pozivam da ukoliko to do sada niste napravili, svakako pročitajte ovaj znanstveni rad.

Jačina svjetla također može djelovati na naše zdravlje, preslabo svjetlo nas navodi da stalno naprežemo oči, ali prejake žarulje mogu dovoditi do nervoze i razdražljivosti.


Tkanine mogu oplemeniti prostor, a u feng shuiu se uvijek prednost daje prirodnim materijalima: pamuku, lanu, vuni, špagi i svili.

Ukoliko kupujete nove zavjese, tepihe, prekrivače, ukrasne jastuke, stolnjake i ostale dekore, svakako se preporučuje prednost dati prirodnim materijalima.Danas se sve češće koristi takozvana PVC stolarija. Ona naravno ima puno kvaliteta, ne zahtjeva obnavljanje premaza, jednostavna je za održavanje, ima odličnu zvučnu izolaciju (naročito bitno u urbanim sredinama) i dobro sprječava gubitak topline zimi. Ali ima i nedostatke: napravljana je od ujetnih materijala koji također nakon nekog vremena propadaju, a izolacija je

često i predobra pa su česte pojave nakupljanja plijesni jer ovakva stolarija ne propušta vlagu. Vlaga ostaje u prostoru te u određenim kutevima može doći do pojačanog razvoja plijesni ili konstantno vlažnih zidova. To sam često viđala u svojoj dosadašnjoj praksi. Drvena ili kombinacija aluminij-drvo stolarija je skuplja i zahtjeva više održavanja, ali je puno zdravija od PVC - a.


Da li živite u bolesnoj zgradi? Bolesna zgrada je ona u kojoj se više od 20% osoba koje borave u njoj tuže na zdravstvene smetnje: umor, glavobolju, crvenilo i suzenje očiju, nadražajni kašalj, svrbež kože, manjak koncentracije, depresivno raspoloženje, promjenu osjeta mirisa, a svi ti simptomi prestaju kada se napusti zgrada. Simptomi su nespecifični, uobičajeni za različita zdravstvena stanja, a za postavljanje

dijagnoze važna je rasprostranjenost simptoma među osobama koje borave u određenoj zgradi i povezanost s vremenom koje se provodi u njoj.

Ukoliko vas je ovaj uvod zainteresirao, predlažem da pročitete cijeli članak autorica dr. sc. Milica Gomzi, dr. med., spec. medicine rada, znanstvena savjetnica Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb


Do rujna vas lijepo pozdravljam,

Vjera Tomaš