kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
09.02.2021.
Što nam donosi 2021. godina - godina Bika pročitajte u pregledu godine
29.01.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2021. godine saznajte više...
10.09.2020.
Za vrijeme trajanja pandemije radimo kozultacije putem Skypa i e-maila.
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
Nered i skladištenje

ČIŠĆENJE NEREDA

Kako bismo mogli urediti prostor prema feng shuiu, najprije ga moramo dobro očistiti od nereda. U nered ubrajamo sve ono što u posljednjih godinu dana nismo niti jedan put koristili, zatim djelomično završeni radovi poput polusašivene odjeće, nezavršeno pletivo ili umjetnički rad te hrpa nepročitanih magazina. Sve što nam ne treba ili nam se ne sviđa trebamo pokloniti, prodati ili baciti. Koristan trik pri određivanju što nam je potrebno a što nije jest da zamislite da se uskoro selite u novi dom te da za svaki predmet trebate odlučiti biste li ga htjeli ponijeti sa sobom ili ne.

Krenite od garderobnog ormara: uklonite svu odjeću koja čeka da smršavite ili da se opet vrati u modu, koja vam baš ne stoji najbolje pa ju ne nosite, koju ste kupili u naletu shopping-manije, a sad vam se ne sviđa i slično. Sve ono što niste niti jednom obukli u posljednjih godinu dana vam i ne treba. Poklonite ju ili darujte u humanitarne svrhe. Isto vrijedi i za cipele.

Kuhinje i smočnice očistite jednom mjesečno i bacite svu pokvarenu hranu kao i onu kojoj je istekao rok trajanja. Napuklo, potrgano i izgrebano posuđe, lonce i ostale kuhinjske predmete svakako bacite. Često u kuhinji ili ostavi držimo kuhinjska pomagala i strojeve koje smo kupili odnosno dobili na poklon a uopće ih ne koristimo. U kupaonskim ormarićima često držimo test-uzorke kozmetike i šminke, lijekove kojima je istekao rok trajanja, kozmetičke proizvode koje ne koristimo, kao i parfeme koje smo dobili na poklon, a ne sviđaju nam se. Knjige koje smo pročitali i nećemo im se vratiti idućih 10 ili 20 godina predstavljaju nered. One zauzimaju prostor i skupljaju prašinu.

SKLADIŠTENJE

Za razliku od nereda, skladištenje je uredno, čisto i dostupno spremanje predmeta i odjeće koja nam je potrebna. Za pohranjivanje koristimo ormare, police, komode, ladice, kutije za nakit, kutije za alat, ostave, garaže, podrume i tavane. Svi ovi prostori imaju utjecaj na nas. Velika je razlika u osjećaju kojeg imamo prilikom otvaranja urednog i pregledno složenog ormara, od osjećaja pri otvaranju pretrpanog ormara iz kojega odjeća doslovno curi i ispada.

Police ne bi smjele biti prenatrpane knjigama. Poželjno je napraviti prazne prostore u koje možemo postaviti neki ukrasni predmet ili fotografiju, čime bi cijeli prostor dobio na prozračnosti. U svim ostalim prostorima za skladištenje treba uvesti red, preglednost i laku dostupnost. Predmete koje rijetko koristimo (poput božićnih ukrasa) pohranit ćemo na manje pristupačno mjesto, dok one koji su nam stalno potrebni stavljamo sprijeda.

Kad uklonite stvari koje vam nisu potrebne i očistite svoj dom imat ćete nevjerojatan osjećaj olakšanja i prostranosti. Okružite se predmetima koje zaista volite i trebate te pokušajte održati zdravu ravnotežu da vam dom ne bi bio niti prenatrpan niti prazan.