kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
24.01.2022.
Zbog velikog interesa produžujemo akcijske cijene godišnje analize do 31.01. - ostvarite 30% popusta!
21.01.2022.
Pročitajte predviđanja što nas očekuje u godini Tigra.
17.01.2022.
Zbog povećanog broja zaraženih virusom Covida, preferiramo kozultacije putem Skypa i e-maila.
12.01.2022.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui osobna analiza
09.01.2022.
Akcijske cijene godišnje analize u perodu od 10. do 24.01. ostvarite 30% popusta!
14.12.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui za ugodne božićne blagdane
01.12.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2022. godine
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
Koncept ravnoteže - yin i yang prostora

Koncept yina i yanga je jedna od fundamentalnih i najdubljih teorija feng shuia. To je kineska perspektiva balansa i kontinuirane promjene. Yin i yang su suprotnosti koje su međusobno ovisne i one uvijek moraju biti u ravnoteži. Suprotnosti se kreću u prirodnom ciklusu i kontinuirano se međusobno izmjenjuju. Baš kao što se izmjenjuju godišnja doba i kreiraju periode vrućine i hladnoće, yin i yang kruže kroz aktivno i pasivno, svijetlo i tamno i tako dalje. Oni se međusobno prožimaju u usklađenom gibanju – tamo gdje je yin najslabiji, yang je najjači; gdje yang slabi, yin jača. Na taj se način oni neprestano rađaju jedan iz drugoga.

Mi na Zapadu smo navikli gledati na stvari kao na dobre ili loše, crne ili bijele itd. U našoj civilizaciji postoje podjele, odvajanja i nepovezanost. S druge strane, Kinezi gledaju na suprotnosti kao nešto što cirkulira i nastaje jedno iz drugog. Ne postoji dobro i loše, već ravnoteža, transformacija, interakcija i međuovisna suprotnost. Yin i yang su komplementarni, ovise jedan o drugome kako bi mogli opstati. Nakon sna dolazi aktivnost, nakon oluje dolazi sunce.

Yin i yang su samo relativna svojstva budući da sve što postoji u sebi sadrži komponente i jednog i drugog. Možemo ih opisati kao dualitet koji ne može opstati bez oba dijela. U tablici su prikazane neke od suprotnosti koje opisuju ovaj simbol.

Yang Yin
aktivno pasivno
vruće hladno
život smrt
ljeto zima
brzo sporo
ravno zaobljeno
tvrdo mekano
suho mokro
uzdignuto zemljište dolina
vertikalno horizontalno
žive i jake boje tamne i pastelne boje
ispred iza
vatra voda
nebo zemlja
Sunce Mjesec
muškarac žena
dan noć
svjetlo tama

Unutar yanga nalazi se malen dio yina. Unutar yina nalazi se mali dio yanga. Baš kao što u srcu zime sjeme leži u zemlji i čeka da oživi, tako i yang čeka unutar yina da dođe red na njega. Usred vrućeg ljeta pristigne iznenadna oluja koja donese trenutno zahladnjenje – primjer kako se unutar yanga može pronaći mali dio yina. Ništa nije potpuno yin ili potpuno yang.

Kako bismo mogli odabrati pravu lokaciju i ispravno urediti prostor, trebamo posjedovati dobro znanje o principima yina i yanga. Prava ravnoteža yina i yanga ovisi i o namjeni neke prostorije ili zgrade. Općenito, prostori u kojima živimo i radimo trebaju imati više yang nego yin karakteristika, ali nikada yang ne smije biti predominantan.