kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
09.02.2021.
Što nam donosi 2021. godina - godina Bika pročitajte u pregledu godine
29.01.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2021. godine saznajte više...
10.09.2020.
Za vrijeme trajanja pandemije radimo kozultacije putem Skypa i e-maila.
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
Kineska astrologija

Kineski kalendar (Hsia kalendar) prati ciklus od 12 godina. Svakoj godini pripisuju se karakteristike jedne od 12 životinja te odnosa dvaju elemenata – jednoga glavnoga koji "sjedi" na drugome (u feng shuiu proučavamo 5 elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda).

Svakoj godini pridaje se jedna životinja ili "znak" prema kružnom ciklusu:
Štakor, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja.


Prema legendi životinje su raspravljale koja od njih bi trebala biti prva u ciklusu, a kako se nisu mogle dogovoriti zamolile su pomoć bogova. Oni su predložili natjecanje: životinja koja će prva preplivati rijeku predvoditi će 12-godišnji ciklus, a ostalima će prema osvojenom mjestu pripasti pojedina godina. Sve životinje su istovremeno skočile u rijeku i započele plivati. Štakor je skočio Biku na leđa (bez bikovog znanja) i kad su se približili suprotnoj obali Štakor je skočio na zemlju te tako osvojio prvo mjesto u ciklusu. Svinja, koja je bila izuzetno lijena, doplivala je poslijednja.


 

Kineski kalendar je lunarni, stoga svake godine novo razdoblje počinje na drugi datum. Nova godina je dan mladog mjeseca u prvom lunarnom mjesecu, a prvi lunarni mjesec je drugi lunarni mjesec nakon onoga u kojem je bio zimski solsticij (oko 23.12. prema gregorijanskom kalendaru). Stoga kineska godina uvijek počinje u drugom dijelu siječnja ili prvom dijelu veljače. Osobe rođene do 20. veljače svakako trebaju provjeriti kojoj kineskoj godini pripadaju: tablica znakova.