kreativan dom feng shui zagreb hrvatska vjera tomaš
Novosti
24.01.2022.
Zbog velikog interesa produžujemo akcijske cijene godišnje analize do 31.01. - ostvarite 30% popusta!
21.01.2022.
Pročitajte predviđanja što nas očekuje u godini Tigra.
17.01.2022.
Zbog povećanog broja zaraženih virusom Covida, preferiramo kozultacije putem Skypa i e-maila.
12.01.2022.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui osobna analiza
09.01.2022.
Akcijske cijene godišnje analize u perodu od 10. do 24.01. ostvarite 30% popusta!
14.12.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - Feng shui za ugodne božićne blagdane
01.12.2021.
Primamo narudžbe za feng shui analizu 2022. godine
10.10.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - jesen u domu
31.08.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za učenje
29.07.2021.
Na portalu ATMA pročitajte najnoviji članak - feng shui za automobile
Newsletter
   Email:
   

   
     
feng shui zagreb hrvatska kreativan dom vjera tomas
Boje


Mnoga znanstvena istraživanja potvrdila su teoriju o snažnom utjecaju boja na naše raspoloženje, ponašanje, misli, osjećaje i životnu motivaciju. Odabir boja u domu i poslovnom prostoru je izuzetno bitan, ali istovremeno i izrazito individualan. Svatko doživljava boje na drugačiji način. Pravilno odabrane boje nas mogu motivirati, inspirirati ili odmoriti, stoga obratite pažnju na to kako se uz određenu boju osjećate i kako ju doživljavate. Boje koje smo (svjesno ili nasvjesno) unijeli u svoj prostor često puno govore o nama.

Feng shui veliku pozornost pridaje pravilnom odabiru boja. Ne postoje dobre i loše, jedino povoljne ili nepovoljne boje za određeno područje doma. Pri odabiru boja osnovni vodič nam je teorija pet elemenata. Osim same nijanse, važan je i intenzitet. U prostorije sa većom dinamikom (poput dnevnog boravka ili kuhinje) unose se intenzivne, dok se u prostorijama za odmor (poput spavaće sobe) koriste blaže nijanse. Ovo pravilo se bazira na teoriji yina i yanga. Ne preporučuje se korištenje žarkih boja za velike površine (zidovi, veliki tepisi i presvlake). Takve boje se uglavnom unose u prostor putem manjih komada namještaja, dekora i ukrasnih predmeta. Prilikom odabira boje, njezinog intenziteta i karakteristika obratite pažnju na svoju unutarnju reakciju na određenu boju. Važno je postići harmoniju u prostoru i uskladiti uređenje s vlastitim ukusom.Bijela je dobra podloga koja pomaže isticanju drugih boja i predmeta. U Kini je to boja žalosti, ali isto tako i simbol čistoće. Svijetlo bijela je povoljna za predvorja. Kod prostorija u kojima se duže boravi preporučuje se nijansirana bijela (krem, prljavo-bijela, bež, sedefasto bijela i sl.). Povoljna je za kuhinje.

Crna, ako se pravilno koristi, može stvoriti impresivnu atmosferu ili kvalitetnu pozadinu za druge boje. U suprotnom može djelovati depresivno. Preporučuje se umjereno korištenje. Nije povoljna za dječje sobe, blagovaonice te prostorije za oporavak od bolesti.

Siva je boja kompromisa i ravnoteže, ali isto tako može djelovati depresivno. Potrebno je održavati sive premaze svježim kako ne bi dovela do malodušnosti. Često stvara službenu, formalnu atmosferu. Nije povoljna za kuhinje, dok u radnoj sobi i prostoru za učenje ima pozitivan utjecaj.

Plava smanjuje stres i napetost, potiče mudrost i introspekciju, pa se koristi u spavaćim sobama te u prostorijama u kojima se ljudi često svađaju. Također simbolizira pouzdanost i trajnost. Ne preporučuje se velika količina plave boje u dnevnom boravku i kuhinji.

Ljubičasta se povezuje sa introspekcijom i meditacijom te poštenjem. Tamnija nijansa je povoljna za spavaće sobe i prostorije za odmor, dok se svjetlija ljubičasta (u kojoj ima dosta crvene) koristi za poticanje dinamike.
Crvena je snažna, poticajna boja koja se koristi za povećanje aktivnosti. Ako se osjećate iscrpljeno i nedostaje vam energije, unesite u svoj dom crvenu boju – biti će dovoljan par crvenih svijeća, dekorativni jastučić ili neki drugi ukrasni predmet. S crvenom treba pažljivo postupati i ne smije ju se unositi u velikim količinama kako ne bi izazvala razdražljivost i hiperaktivnost. Ne preporučuje se u radnoj i spavaćoj sobi (osim u ponekom detalju radi povećanja strasti).

Narančasta se povezuje sa zdravljem, vitalnošću, entuzijazmom i optimizmom. Može se koristiti u sumornim prostorijama i onim okrenutim prema sjeveru. Povoljno djeluje na poticanje komunikacije. Ne preporučuje se za spavaće i radne sobe, dok je povoljna za blagovaonice i dnevni boravak.


Roza je smirujuća nijansa crvene, izuzetno ženstvena boja. Pojačava romantiku i dječju razigranost, stoga je povoljna za spavaće i dječje sobe.

Žuta je izuzetno stimulirajuća, a povezuje se s intelektom, dugovječnošću i dobrim raspoloženjem. Simbolizira energiju Sunca. Dobra je za stimulaciju komunikacije, mentalnu energiju i jasnoću misli. Povoljna je za sve obiteljske i dnevne prostorije. Žarka nijansa žute je presnažna za spavaće sobe.
Zelena potiče osjećaje harmonije i mira. To je smirujuća boja koja se nalazi između toplog i hladnog dijela spektra. Povoljna je za radne i spavaće sobe te u svijetlim nijansama za kuhinje, a ne preporučuje se za prostorije u kojima je poželjna velika dinamika. Svijetli tonovi simboliziraju rast, dok tamniji tonovi u velikim količinama mogu djelovati pretjerano smirujuće.


Smeđa ima stabilizirajući efekt, ali previše tamno smeđe može djelovati sumorno. Nije povoljna za starije ljude budući da se povezuje s jeseni. Prikladna je za radne sobe.